The Ultimate Carmina Burana
In de Abdij van Villers-La-Ville
Men kan zich onmogelijk een mooier kader dromen dan de ruÏnes van de abdij van Villers voor de uitvoering van Carmina Burana. De mythische compositie van Carl Orff, gebaseerd op 24 gelijknamige gedichten uit een middeleeuws verzamelwerk komt zowel qua sfeer als qua schoonheid volledig tot zijn recht op deze historische locatie.
Carmina Burana ! De naam betekent letterlijk :”Liederen van de Beuern” verwijzend naar het klooster van Benediktbeuern waar deze manuscripten ontdekt werden.
Carmina, één van de populairste stukken uit het repertoire symboliseert voor het publiek een perfecte symbiose tussen orkest en een groot koor. Carl Orff slaagt erin het statische aspect te overstijgen door toevoeging van de nodige theatraliteit. Zijn interpretaties schommelen tussen klassieke opvoeringen en overweldigende versies zoals die van het Spaanse gezelschap “Fura del Baus” ! De uitdaging is bijgevolg groot.
Vandaag is de abdij van Villers vooral gekend voor haar fantastische zomerspektakels maar haar geschiedenis gaat ver terug in de tijd.
Gesticht in 1146 duurt het nog 100 jaar voordat de dan gotische abdij in de 13de eeuw haar hoogtepunt op spiritueel en wereldlijk vlak bereikt. In deze welvarende periode bezitten de 400 monniken van de gemeenschap meer dan 10.000 hectaren grond tot in Antwerpen.
Met de 18de eeuw breekt een tweede “gouden periode”aan waaraan echter een einde komt met de Franse revolutie en de verkoop van de bezittingen aan een handelaar in bouwmaterialen… bij het aanbreken van de 21ste eeuw herrijst de abdij langzaam maar zeker uit haar as tot een mythische ontmoetingsplek.
De 60 muzikanten van Classicall Concert Orchestra, de vijftig uitzonderlijke Oekraïense koorzangers van Cxid Opera, de internationale solisten en dansers onder leiding van de Franse choreograaf Johan Nuss stellen allen hun talent ten dienste van een spectaculaire uitvoering en een adembenemende show. Meer dan 100 artiesten dragen bij tot het succes van dit avontuur.
Hun interpretatie wordt ondersteund door moderne visuele technieken.
In het eerste deel brengt Mevrouw Bogdana Pivnenko, alias “de Oekraïense Paganini” het Vioolconcert in D Major op.35 van Tsjaikovski.
Cast :
Eerste deel : Mevrouw Bogdana Pivnenko, viool (Kiev)
Orkest : La passione (Belgïe)
Koor van de CXID OPERA
Solisten en ballet : lopende audities
Mise en scene en choreografie : Johan Nuss (Frankrijk)
Groupen ?
Neem contact met ons